Zencefili nasıl tüketmeliyiz?
Zencefili nasıl tüketmeliyiz?
Zencefil, sarı-kırmızı renkte çiçekleri olan bir bitkidir ve C vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve sodyum gibi yaklaşık 150 farklı bileşenden oluşmaktadır. Geleneksel tıpta sıklıkla kullanılan ve ülkemizdeki popülerliği gittikçe artan zencefilin insan sağlığına katkıları da zararları da var tabi ki.
Günlük hayatımız da birçoğumuzun tükettiği tadıyla kokusuyla kendini bize hayran bırakan zencefilin faydaları ve zararlarına gelin birlikte bakalım.
Sindirim sisteminden kalp ve solunum yollarına yararlı kadar birçok alanda bilimsel olarak desteklenmiştir. Sindirime yardımcı olan ve başta mide bulantısı olmak üzere diğer mide rahatsızlıklarına iyi gelen zencefil, atıkları ve toksinleri ortadan kaldırarak vücudun doğal detoks sürecine destek olmaktadır. Zencefil bağışıklığı desteklemekte enfeksiyona ve kansere karşı koruyucu olmakta, ağrı kesici olarak da kullanılmaktadır. Kan şekerinin düzenlenmesine katkı sağlayan zencefilin düzenli tüketilmesi vücut yağ miktarının ve bel-kalça oranın düşmesini sağlamakta aynı zamanda yüksek kan kolesterolü ve trigliseritin düşmesine de yardımcı olmaktadır.
Zencefilin tüm bu faydalarına karşın günlük tüketim miktarına bağlı olarak ağızda tahriş, mide bulantıları, mide ekşimesi, gaz, tansiyon düşüklüğü, ritim bozukluğu, deri döküntüsü ve depresif etki gibi yan etkileri görülebilir. Aynı zamanda zencefilin kan sulandırıcı etkisi bulunmakta bu nedenle operasyonlar öncesi tüketimi durdurulmalıdır.