Tatile çıkan 5 kişiden 2'si dolandırıldı!
Alışverişlerin ve bilgiye erişimin büyük ölçüde online ortamda gerçekleştirilmesi dijital dolandırıcılık girişimlerinin de artmasına neden oldu.
2022 Küresel Dijital Dolandırıcılık Trendleri Raporu'nda 5 kişiden ikisinin dijital dolandırıcılık hedefi olduğuna dikkat çekilirken siber suçluların, genelde tüketicilerin zayıf yönlerine veya isteklerine yönelik dolandırıcılık girişimlerinde bulunmasına da dikkat çekilen rapora göre seyahat odaklı dijital dolandırıcılık girişimleri 2 yılda yüzde 110 arttı. ABD Federal Ticaret Komisyonu'nun verilerine göre yalnızca ABD'de toplam maliyeti 95 milyon doları bulan seyahat odaklı dijital dolandırıcılık vakası raporlandı.
Tüketicilerin yüzde 35'inin sahte internet sitelerinin hedefi olduğu, küresel çapta dijital dolandırıcılık şüphesi oranında ise yüzde 52’lik bir artış gözlemlendiğinin açıklandığı raporla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan dijital ve performans pazarlama ajansı IQUEEM Kurucusu Berkun Meral Turizm Haber Merkezi'ne yaptığı açıklamada e-ticaret, finansal hizmetler ve devlet kurumlarının online servislerinin dahi sahte internet siteleri ve reklamlarla taklit edilebildiğini belirterek dijital okuryazarlık konusunda eksikleri olan veya o an için dikkati dağılan pek çok kullanıcının sahte site ve reklamları gerçeğinden ayırt edemeyebildiğini söyledi.
Sahte reklam ve internet sitelerinin indirim, tatil fırsatı gibi tüketicilerin kolayca ikna olma eğilimi gösterebileceği öğelerle tasarlandığında dikkat çeken Berkun Meral geçtiğimiz aylarda yerli bir siber güvenlik şirketinin Türkiye’de gerçekleştirdiği araştırmada 30 bin kişinin ücretsiz Maldivler tatili senaryosuna inandığının görüldüğünü hatırlatarak şunları söyledi:
''Sahte olduğunu fark etmeyen kullanıcılar, bu reklamlara tıkladıklarında kişisel bilgi çaldırma, zararlı yazılım indirme, dolandırılma, tehlikeli ve yasa dışı içeriklerle karşılaşma gibi risklere maruz kalıyor. Bu gibi vakalarla sıkça karşılaşıyoruz. Siber saldırganlar Google gibi kapsamlı reklam ağlarını ve sosyal medya mecralarını hedefliyor. Kiralama dolandırıcılığı yapmak isteyen suçluların tek hedefi tatil rezervasyonları değil. Daha birkaç gün önce bir kullanıcının tanınan bir araç kiralama markasını taklit eden sahte internet sitesi tarafından dolandırıldı. Yine geçtiğimiz aylarda 160 kişiyi dolandıran bir bungalov çetesi çökertilmişti. İnternet üzerinden erişilebilen her hizmet dolandırıcıların hedefi olabiliyor.''
Berkun Meral tyrıca Tasarım ve web teknolojilerinin olanaklarıyla oldukça profesyonel bir imaj çizen, yüksek bütçeli sahte reklamlarla en üst sıralarda yer alan bu sahte sitelere karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.